Gustav Vasa fakta och historia

Regent mellan: 1523–1560
Gustav Vasa beskrivs av många som Sveriges landsfader och skaparen av den första riktiga svenska nationalstaten. Han kom att förändra stora delat av Sveriges skattesystem och förena landet till en och samma stormakt.

Gustav Vasa – Äventyret i dalarna?

Den tidigare kända Gustav Eriksson (innan han blev känd som Gustav Vasa) hade blivit fängslad av den danska konungen, men lyckades fly.
Efter att ha tagit sig i hamn i Kalmar blev han jagad av danska män, skickade från en danska kungen. Genom varje by som Gustav Vasa tog sig till uppmanade han till uppror mot det danska styret i Sverige och sökte sig norr ut till fots och med skidor.

Beskyddad av Svenskarna Under hans resa skyddades Gustav Vasa av folket mot de danska förföljarna och nådde tillslut Dalarna, en plats i dåvarande Sverige som var kända för att ogilla det danska styret. I Dalarna övertygades dom snabbt och rustade sig för ett uppror där Gustav Vasa ledde Sverige till vinst över det danska styret.
Han blev senare krönt konung av det svenska folket.
Just denna resa är det välden varje år för att kolla på eller delta i, Gustav Vasas Vasaloppet där deltagarna tävlar i att snabbast ta sig från Sälen till Nora på skidor, en sträcka på 90 km.

Dackefejden – Gustav Vasa landsfader eller tyrann

Vasas tid i makten kantrades delvis av starkt uppror från både bönder och adel som inte uppskattade Gustav Vasas nya regler och förändringar vid makten, ett känt uppror är Dackefejden som utspelade sig mellan 1542–1543.
Gustav Vasa hade länge kämpat hårt för att säkra den svenska stormakten och därav ökat skatt och minskat försäljning av kreatur över gränsen till Danmark.
Detta skapade den stora Dackefejden där smålänningarna leddes av Nils Dacke i ett stort antal lyckade strider.
I februari vände det dock för Vasa som utmanade Dackes vågade trupper på öppen yta (de var kända för att attackera från bakhåll) där de krossade dem fullständigt, efter vinsten rensade Vasa Småland på Dackeanhängare.

Vasaättens tid som härskare över Sverige

Från 1523 till 1720 härskade Gustav Vasas ätt över Sverige, med hjälp av den återskaffade arvslagen där den äldste sonen får ärva kronan. Under sista tiden av Gustav Vasas styre fanns en stor trygghet i landet och Sverige övergick från ett delat land till en enad stormakt.

Senare kom Gustav Vasas söner att leda Sverige:

Detta släktstyre fortsätter till Drottning Ullrika Eleonora 1719 tar över tronen, men redan året efter väljer hon att abdikera till förmån för sin man Fredrik I som blir kung i Sverige, därmed avslutas Vasaättens styre.