Nutidens monarki i Sverige

I nutid ses Sverige som ett konungarike med en så kallad konstitutionell monarki, där antingen en kung eller drottning ses som landets regent och tar då på sig statschefens uppgifter. Som statschef representerar man och är symbolen för landet, där kungen huvudsakligen utför ceremoniella och representativa förpliktelser.

Förändrad successionsordning i Sverige

I Sveriges grundlag, successionsordningen (Sveriges äldsta grundlag) som infördes år 1810, klubbades lagen om tronföljd till den svenska tronen. År 1980 ändrades dock lagen så att tronen inte bara gick vidare till den förstfödda pojken, utan nu går till den äldsta arvingen oavsett kön tar över som Sveriges regent. Den nya förändringen i successionsordningens lag, gav oss då en kvinnlig tronföljd i Sverige och innebär att kronprinsessan Victoria kommer att ta över efter vår nuvarande kung.

Ätten Bernadotte tar över som regenter

Regent mellan: 1818–1844
Den nuvarande kungliga ätten i Sverige är Bernadotte som suttit vid tronen sen augusti 1818 då den tidigare franska marskalken Jean Baptiste Bernadotte valdes som Sveriges tronföljare i Örebros riksdag.

Men vad visste man om Bernadotte egentligen?

  • Han var fyrtiosju år gammal
  • Bar ett mörkt krulligt hår
  • Var otroligt lång med sina 185 cm
  • Hade en lång och dramatisk karriär bakom sig
  • Var en van krigare och marskalk av Frankrike
  • Hans hustru Désirée var syster till Napoleons storebrors fru (det fanns alltså ett släktband från Bernadotte till kejsare Napoleon i Frankrike)

Dagens Bernadotte

Regent sedan: 1973-Nuvarande
Idag styr kung Carl XVI Gustaf som Sveriges statschef och regerar tillsammans med vår drottning Silvia (Sommerlath) Bernadotte. De gifte sig den 19 juni 1976 i storkyrkan i Stockholm. Den nuvarande regenten Carl XVI Gustaf tog efter kungens pappa Gustaf Adolf som tragiskt gick bort efter en flygolycka 1947 när Carl XVI Gustaf var nio månader gammal.

Tillsammans har Carl XVI Gustaf och drottning Silvia barnen: